Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör musikerna som varit med från början – därför är Orsayran så populär och fortsätter att locka både folk och musikanter år efter år. Foto: Johan Lindgren/SVT

Orsayran firar 40 år – fortsatt stor betydelse för Orsa

Uppdaterad
Publicerad

För 40:e året anordnas den här sommaren Orsayran på gatorna i Orsa centrum. Att den har kunnat hålla på så länge är unikt, vilket också haft stor betydelse för både musiklivet och näringsverksamheten i Orsa enligt arrangörerna.

Många människor har växt upp med yran och den har haft en stor betydelse för musiklivet i stort i Orsa menar Åsa Arvidsson som är ordförande i den ideella föreningen Orsayran:

– Det är en fantastisk skola för unga musiker där man får hoppa in och jamma med kända som okända musikanter, säger hon.

Betydelsefull för flera områden

Under 40 år har gatumusikfestivalen arrangerats varje onsdag under juli månad och Helene Arnesson från Visit Orsa menar att det inte bara är turismen och musiklivet som gynnas av att Orsayran blir av år efter år.

– Besökarna ger arbetstillfällen inom turistnäringen vilket också ger arbetstillfällen i andra delar av kommunen, har vi fler turister så är det fler människor som kan vara sysselsatta i Orsa och det kan också locka till inflyttning, säger Helene.

Ideella krafter

Förberedelserna inför sommarens yror pågår, trots att den ser relativt spontan ut, under lång tid.

– Det är många timmar som ligger bakom och arbetet bedrivs av en ideell förening utan egen ekonomiskt vinning, så man lär tycka att det är kul för att jobba med den här, säger Åsa Arvidsson.

I videon: Följ med till Orsa och hör musikerna Janne och Pelle berätta om hur yran startade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.