Överfallet på Riazat upp i Södertörns tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två år efter överfallet på den ständigt lika stridbare unge vänstermannen Daniel Riazat på ett politiskt möte i Ludvika kommer nu ärendet upp i rätten.

Polisen tog rejäl tid på sig för att utreda saken men nu blir det till sist rättegång.

Rättegången läggs i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt, inte bara av säkerhetsskäl utan även för att den ene misstänkte också var inblandad i upploppen i Stockholmsstadsdelen Kärrtorp tidigare i vinter.

Gävledala: Riazatmisshandel

Den 30-årige mannen blev häktad för det, och är känd som tidigare nästeschef i Stockholm för den nynazistiska Svenska Motståndrörelsen, en gruppering som inte drar sig för att använda våld mot invandrare. Enligt åtalet slog han en flaska i huvudet på Daniel Riazat som blev skadad och blödde.

30-åringen bor sedan en tid tillbaka i Sunnansjö i Dalarna, och inte långt därifrån i Borlänge bor den andre misstänkte för överfallet mot Riazat. Enligt åtalet har denne 35-åring försökt dra och knuffa ut Riazat från lokalen där han sökte skydd vid flaskattacken. Åklagaren menar att detta var kränkningar som gjordes för att Riazat har utländsk bakgrund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Riazatmisshandel

Mer i ämnet