Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur nära får man spika upp ett valplakat? – Se när Borlängepolitikern tas på bar gärning Foto: Niko Ago/SVT

Valaffischer: Här bryter partierna mot reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Hur väl följer partierna de regler och föreskrifter som finns för affischering? Inte särskilt bra misstänkte SVT Dalarnas reporter Niko Ago som begav sig ut i valaffischdjungeln med måttband och kritiska ögon.

SVT besökte ett antal populära områden för valaffischering i Borlänge och Falun. Samtliga i anslutning till vägar där många människor och bilar passerar. Vid en närmare titt visade det sig att politiker är dåliga på att följa regler i det här avseendet, vanligaste felet är att plakaten sätts upp för nära vägbanan.

– Alla partier bryter mot reglerna, konstaterar SVT:s reporter Niko Ago.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Enligt Länsstyrelsen får valaffischer inte placeras inom ett avstånd av 75 meter från vägkorsning eller cirkulationsplats, 50 meter från vägmärken eller trafiksignaler och de ska sättas upp minst 5 meter från vägkanten.

– Trafiksäkerheten, landskapsbilden samt upplevelsen av ordning och reda i samhället är några skäl, säger Niklas Eklund, valsamordnare på Länsstyrelsen Dalarna om varför det finns ett regelverk kring valaffischering.

De partiföreträdare som SVT möter i fält pudlar omgående:

– Det är pinsamt att konstatera att vi sätter upp dem så nära vägen säger John Thornander (L).

Se hur nära vägen partierna sätter upp sina valaffischer i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet