Överläkaren Johanna Österberg berättar om den stora problematiken när patienter avbokar sina operationstider. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Patienter avbokar operationer i Mora – anledningen skidresor och jakt

Uppdaterad
Publicerad

På kirurgkliniken i Mora händer det att operationssalar står tomma. Anledningen är att patienter bokar av sina tider tätt inpå besöket – bland annat på grund av jakt och skidresor.

– Det här innebär längre väntetider för alla patienter, säger överläkaren Johanna Österberg.

I januari och september sker flest avbokningar. Det visar en ny studie som Johanna Österberg, överläkare på kirurgkliniken på Mora lasarett, har genomfört tillsammans med några kollegor.

Konsekvenserna blir ökade väntetider för alla patienter.

Fritidsaktiviteter den vanligaste orsaken

– Ja, är det riktigt kort varsel så blir det en tom operationstid. En operationssal som står tom, säger Johanna Österberg.

13 procent bokar av sina operationer, och fritidsaktiviteter som utlandsresor, jakt och skidåkning anges som det vanligaste skälet.

Operationsplanerarna jobbar hårt med att fylla de avbokade platserna, men har svårt att hitta rätt patienter med kort varsel. Med studien ville kliniken ta reda på vad som låg bakom avbokningarna – för att hitta en lösning.  

– Vi vill optimera operationsflödet. Att använda rätt person på rätt plats, säger Österberg.

Studien pekar på flera saker som skulle kunna leda till förändring. Bland annat bättre information, smidigare kommunikation och straffagifter för de som bokar av sent.

– Tandläkarna använder ofta sms som påminnelse, jag tror att det är rätt väg att gå.

I klippet berättar överläkaren Johanna Österberg om vad hon tror man måste göra för att få bukt med problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.