Peace and Love: ”Vi har haft hög säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Peace and Love är slut för i år. Trots att arrangörer och organisationer gått ihop för en festival med nolltolerans mot sexuella övergrepp har flera brott rapporterats.

Åtta fall av sexuellt ofredande och en våldtäkt har anmälts till polisen under Peace and Love.

– Det som är positivt är att tjejerna anmäler, de får tag i oss och vi kan gripa förövarna, säger Lars Byström, polisens presstalesperson.

Dalarna – Peace & Love

Under lördagskvällen kunde polisen gripa en person efter att två tjejer som utsatts för ofredanden känt igen och pekat ut förövaren.

Relativt lugn festival

Lars Byström tycker ändå att årets upplaga av Peace and Love har varit en relativt lugn tillställning.

– Det har varit trevligt att se den blandade publiken. Jag tror att det har en lugnande effekt att det finns både barnvagnar och äldre och yngre. Sedan är det bara att beklaga att den här typen av brott sker, det är ytterst, ytterst tråkigt.

Bra att brotten uppmärksammas

Festivalbesökarna Sara och Anna Plogfeldt, från Stockholm, tycker att det är bra att olika typer av sexövergrepp uppmärksammas.

– Att det har blivit så uppmärksammat gör att tjejerna vågar gå ut och anmäla, för de vet att de inte är ensamma, säger Sara Plogfeldt. 

Frustrerat från arrangörssidan

Jonas Eriksson, trygghetssamordnare på Peace and Love, uttrycker frustration över att sådana här typer av brott har begåtts, trots den stora säkerhetssatsningen.

– Vi har haft hög säkerhet, med många som professionellt arbetar med trygghetsfrågor för kvinnor, men det är svårt att förebygga allt. Vi måste titta på vad som har hänt och hur vi kan fortsätta att öka tryggheten, säger han.

Läs också:

Tjejer uppmanas undvika danscirklar

Anmälan om våldtäkt under Peace and Love

Sexuellt ofredande på Peace and Love

Så ska Peace and Love stoppa övergreppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peace & Love

Mer i ämnet