Pensionärer dricker allt mer

Publicerad

Alkoholkonsumtionen ökar bland den äldre delen av befolkningen och för att undvika problem hålls nu föreläsningar i ämnet. Det är inte helnykterhet som förespråkas, men det finns all anledning att hålla nere drickandet bland äldre.

Att få ta sig ett glas vin till maten på hemmet har vi börjat se som en självklarhet, och att den som fortfarande bor kvar hemma ska få hjälp av hemtjänsten att handla starkvaror är också helt legitimt. Men nu är det dags att börja fundera över hur bra det här är innan det blir för sent. Det menar bland andra Gunilla Barkar som åker runt och föreläser om äldres drickande.

– Vi vill uppmärksamma det här. Det är väldigt många som inte tänker sig för när det gäller hur mycket vi dricker, säger hon.

Kvinnor dricker mest

Och det är främst bland äldre kvinnor som alkoholintaget ökar säger Gunilla Barkar. Den generation som började resa alltmer under sina semestrar har lagt sig till med en viss livsstil och när man sen får semester på heltid så finns risken att till exempel vinglaset blir ett alltför ofta förekommande sällskap.

– Jag har varit ute och haft massa föreläsningar och mött tusen stycken, inte missbrukare utan tanter i min ålder, och de tycker inte att de dricker för mycket. Men så har vi haft diskussioner om att ta en vit vecka och då är det många som har svårt med det. Det är någon som fyller år, det är Ålandsbåtar, man ska grilla och ja, vi har mycket för oss vi pensionärer och då dricker vi, säger Gunilla Barkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer