Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Anderson på Visita berättar om om personalbristen inom hotell- och restauranbranschen i Dalarna. Foto: Jessica Hansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svårt att rekrytera till hotell- och restaurangbranschen – Dalarna drabbas hårt av personalbristen

Publicerad

Dalarna är ett av de län som drabbats hårt av personalbristen inom hotell- och restaurangbranschen efter coronapandemin. Enligt branschorganisationen Visita gör bristen på kompetens att arbetsgivarna har svårt att rekrytera.

– Kockar, köks- och serveringspersonal var det brist på redan innan pandemin. Det har inte blivit bättre nu efter att flera företag tvingats permittera. Många som arbetade inom hotell och restaurang har sökt sig till andra ställen, säger Sara Anderson som ärregionansvarig på Visita Mellersta.

Både Visita och flera hotell som SVT Nyheter Dalarna varit i kontakt med uppger att det är svårt som arbetsgivare att hitta utbildad personal.

– Att regeringen gick ut med ett tydligt budskap om att ”blir du permitterad – skola om dig” så har det satt sig hos före detta personal, så nu när vi börjar anställa igen så saknas det kompetens, säger Petter Lund som är platschef på Mora hotell.

Få heltidsanställningar

En annan faktor som lyfts är svårigheten att locka personal till branschen är att det finns för få heltidsanställningar.

– Personal som jobbar inom hotell och restaurang måste känna att det är lönsamt att arbeta där. Det är svårt om man till exempel bara arbetar kvällar eller helger att få det att gå ihop, då behöver arbetsgivarna erbjuda en bra lösning som lockar, säger Sara Anderson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer