I Leksand pågår just nu en sommarkurs för personer med tvångssyndrom. Kerstin Evesson, i vita byxor i mitten, är anordnare av kursen. Foto: Privat

Personer med OCD får stöd på sommarkurs i Leksand

Publicerad

Just nu pågår en sommarkurs i Leksand där personer med tvångssyndrom erbjuds stöd och mer kunskap – och framför allt är det ett tillfälle att träffa andra personer som är i samma situation: ”Man ska få veta att det inte är något att skämmas över”.

Sommarkursen anordnades för första gången redan sommaren 2003 och är öppet både för personer som har tvångssyndrom, eller OCD som det också kallas, och deras anhöriga. Kursen består av föreläsningar, samtalsgrupper och aktiviteter.

– Här får de träffa andra som är i samma sits och kan utbyta tips och få kunskap om hur man gör för att förenkla tillvaron, säger Kerstin Evesson från svenska OCD-förbundet som anordnat kursen.

”Måste kunna leva vidare ändå”

Kerstin Evesson, som själv har haft stora problem med tvångssyndrom, säger att just stödet från andra personer med tvångssyndrom är extremt viktigt, eftersom vissa personer trots behandling aldrig blir helt friska.

– De måste kunna leva vidare ändå och man kan leva ett bättre liv om man har mer kunskap – samma sak gäller för de anhöriga som ofta blir väldigt indragna i problematiken. Man ska veta att det inte är något att skämmas över.

Fakta: Det här är OCD

Tvångssyndrom kallas också OCD, vilket är en förkortning av engelskans obsessive-compulsive disorder.

Om man har tvångssyndrom har man tvångstankar eller tvångshandlingar, ofta både och.

Tankarna tar upp väldigt mycket av ens tid och ger ofta mycket ångest.

Tvångstankar kan bli till tvångshandlingar när man känner att man måste göra vissa saker för att lindra ångesten när tankarna kommer.

Det kan exempelvis handla om fastna i katastroftankar, att sortera saker på ett visst sätt tills det känns helt rätt, tvätta händerna ofta för att man är rädd för bakterier eller kolla att spisen är avstängd fast att man redan kollat det flera gånger.

Kerstin Evesson poängterar att alla har någon form av tvångstankar men att allt inte är en sjukdom: ”Det är när man fastnar i det och det påverkar ens vardag som det är en sjukdom och som man måste få hjälp – även om det bara är tankar och tankeritualer och inte synliga ritualer”.

Källa: Vårdguiden (1177.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.