Peter får ta ledigt från jobbet för att hinna vara funktionär

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppet har vuxit sig stort och är nu igång en hel vecka. Det innebär mer jobb för funktionärerna, och klubbarna ställer olika krav på sina medlemmar. För Peter Halvarsson, som har tre barn i olika föreningar i Mora, har det inneburit en hel del pusslande.

– Jag jobbar ju till vardags så jag är tvungen att ta ledigt från jobbet för att täcka de pass jag har blivit tilldelad. Sen har jag barn i olika föreningar så det är ju många olika ställen jag ska vara på.

I och med att Peter tar semester får inte den minsta vara på förskolan, om inte en speciell ansökan görs, då blir morföräldrar inkallade som hjälp.

Vasaloppet

– Ja, det är ju några som blir inblandade. Det är ju inte så bra att ha med sig barn om man till exempel ska stå som parkeringsvakt. Det blir ju dubbelt, för jag förstår ju att det betyder jättemycket för föreningarna att få in pengar, man kanske borde det finnas någon möjlighet att ”köpa sig fri” till exempel högre medlemsavgift eller så.

Åsa Back har ett barn som är aktiv i tre föreningar, och har sex pass under veckan. 

– För oss funkar det bra, vi är ju två vuxna som kan jobba. Men man kan ju sälja pass också, till exempel till någon tonåring som kan tänka sig att ta ett pass för en hundring eller två.

Starta klippet ovan för att höra Peter Halvarsson berätta om funktionärsarbetet, ”Det är jättebra att vi har Vasaloppet för vi får in pengar till föreningarna”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet