Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla pengar går tillbaka till bygden och lokalsamhället” – Hör Nils Eliasson berätta mer om den planerade vindkraftparken. Foto: Sofie Lind/SVT

Planer på 200 meter höga vindkraftverk norr om Fulufjället

Uppdaterad
Publicerad

Särna-Idre besparingskog planerar för att upplåta mark till flera vindkraftverk utanför Mörket, nära Fulufjällets nationalpark.

Förra året informerade besparingskogen om planerna på sin stämma men då få deltog till följd av pandemin hålls nu ytterligare ett informationmöte för delägarna.

Ungefär ett 40-tal har anmält sitt intresse till mötet och där besparingsskogen därefter hoppas kunna fortsätta processen med att arrendera ut marken till Dalavind, som redan skrivit på en avsiktsförklaring.

Vindkraft i Dalarna

Militären sätter stopp 

Särna-Idre besparingskog äger mer mark som man anser lämplig för vindkraftverk men Totalförsvaret har delvis satt stopp för möjligheten att bygga längre söderut i kommunen, då ett större område blivit utpekat som lågflygningsområde.

Men än är det flera år kvar tills dess att vindkraftsverken utanför Mörket och Fulufjällets nationalpark kan bli verklighet.

— Kanske står de där om fem till tio år, säger Nils Eliasson som är förvaltare för både Älvdalens- och Särna-Idre besparingsskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet