Lignin Industries vill utöka sin verksamhet och tittar på möjlighet att ta över delar av pappersbruket i Kvarnsvedens lokaler: ”Vi är i ett tidigt skede” Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Plastindustri vill etablera sig i Kvarnsveden: ”Vi är inne i ett tidigt skede”

Uppdaterad
Publicerad

Lignin Industries vill utöka sin verksamhet och tittar på möjlighet att ta över delar av pappersbruket i Kvarnsvedens lokaler.

– Vi har kontaktat Borlänge kommun och länsstyrelsen, säger Klas Esbo, företaget Lignin Industries site manager.

Det var efter beskedet att Stora Enso vill lägga ned Kvarnsvedens pappersbruk i april i år som flera intressenter varit intresserade av pappersbrukets lokaler.

– Kvarnsvedens är ett av alternativen vi tittar på, säger Klas Esbo, företaget Lignin Industries site manager.

Kvarnsvedens pappersbruk

Företaget Lignin Industries har en fabrik i Knivsta där de tillverkar ett slags biobaserat plastmaterial som används som utfyllningsmassa. Företaget planerar att utöka sin verksamhet och ser över om tillverkning även kan ske i en byggnad vid Kvarnsvedens pappersbruk, något som dt.se var först med att rapportera.

– Kvarnsveden är ett hett alternativ då kompetensen finns för tung industri, elkraft, kylvatten, bra bebyggelse och bra tågförbindelse, säger Klas Esbo.

Räknar med att anställa drygt 50 personer

Företaget förbereder en miljötillstånd och möte med Borlänge kommun kommer att ske under september. Om anläggningen blir verklighet kommer den första vara i produktion år 2023.

– Allt beror på hur mycket vi klarar av, men vi räknar med att kunna anställa upp till drygt 50 personer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet