Foto: svt

Plusresultat för landstinget

Publicerad

Landstinget Dalarna visar ett plusresultat på 246 miljoner kronor för 2017.

När landstingsstyrelsen i Dalarna sammanträdde på måndagen behandlade man bland annat bokslutet för 2017. Man hade budgeterat för ett plusresultat på 172 miljoner kronor men resultatet blev alltså 246 miljoner kronor, något som det preliminära bokslutet visade redan i januari.

Bästa resultaten sedan år 2000

I ett pressmeddelande skriver majoritetens landstingsråd Gunnar Barke (S), Mursal Isa (MP) och Maja Gilbert Westholm (V) att det här är det bästa resultatet sedan år 2000 men att man fortsatt är inne i ett struktur- och förändringsarbete.

Sparpaket

År 2015 beslutade landstingsfullmäktige om två sparpaket på ca 700 miljoner fram till 2019. Sparpaketen innebar bland annat stängning av vårdcentralfilialerna, färre vårdplatser på lasaretten och stängning av träningsbassänger.

Arbete återstår

Landstingsrådet Gunnar Barke (S) säger i pressmeddelandet att mycket arbete återstår men att det känns bra att hårt arbete lönar sig.

– Landstinget Dalarna har idag det fjärde starkaste ekonomiska läget i hela Sverige.

Ökade statsbidrag

Landstinget har också fått hjälp från regeringen:

– Kraftfulla satsningar på vården från den rödgröna regeringen och vänsterpartiet hjälper oss att stärka ekonomin, säger Mursal Isa (MP).

Oppositionsrådet Bo Brännström (L) kommenterar bokslutet så här:

– 60, 70 procent är egen förmåga, resten beror på ökade intäkter, till exempel så har statsbidragen höjts.

”Personalbristen har marginell betydelse”

Företrädare för sjukvårdsalliansen (M, L, KD och Dalarnas sjukvårdsparti) har tidigare sagt att det positiva bokslutet också till en del beror på bristen på personal, att landstinget har kunnat ”spara” på löner.

– Vi har diskuterat det idag och det är nog marginellt, då vi också måste köpa in operationsteam för att inte köerna ska växa allt för mycket, säger Bo Brännström (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.