Ett annorlunda sätt att få se och höra livemusik under pandemin. Foto: Henrik Hansson

Polisanmälda – men konserten blev en ekonomisk framgång

Publicerad

Den streamade konsert som tributebandet P-Floyd i Falun gjorde vid Runns strand har lett till både en polisanmälan och att bandet blivit nedringt av eventarrangörer som vill kopiera konceptet. Nu står det klart att det även blev en ekonomisk framgång.

– Vi har fått vårt gage och alla inblandade, produktionen, ljudet och så vidare, har fått betalt, säger kapellmästare Jan Stumsner.

Streamingkonserten anordnades på strandkanten och inga biljetter såldes till de som tog del av spelningen vare sig på nätet eller i de cirka 600 båtar som ankrade upp i viken utanför. Däremot gick det bra att swisha en gåva.

Skänker pengar till sjöräddningen

Hur mycket som strömmat in vill Jan Stumsner dock inte säga något om, men avslöjar att det blev pengar över och att man nu tagit beslutet att skänka 10 000 kronor till sjöräddningen.

– De jobbade helt gratis i 12 timmar under konsertdagen, de gör ett fantastiskt jobb helt ideellt och vi behöver dem ute på sjön.

Konserten har rönt uppmärksamhet på flera håll, bland annat har eventarrangörer från hela Sverige ringt till bandet för att få tips om hur man ska gå tillväga för att ordna något liknande och inte falla under 50-personersregeln som har rått sedan i mars.

– Det har ringts från Blekinge till Norrbotten, det är allt från filmevent till jazzfestivaler och musiker. Behovet av att få komma ut med musik och kultur har varit enormt och många har inte haft en inkomst sedan i mars och här såg de att det kanske skulle gå att göra något.

Polisanmäldes på grund av coronarestriktionerna

Vattenkonserten på Runn har dock polisanmälts för att bryta mot coronarestriktionerna. Något som inte bekymrar bandet nämnvärt. De anser att de spelat på en privat tomt och att huvudsyftet var en streamingkonsert.

– Det är klart att det är en gråzon men jag skulle bli förvånad om man går vidare med det här. Polisen var på plats, två gånger och hade inga invändningar. Hade vi gjort fel skulle de stoppat oss då.

Blir det fler konserter av det här slaget?

– Vi lugnar oss lite just nu. Sen får vi se hur det känns, kanske det blir av nästa sommar igen om vi har andra förutsättningar, säger Jan Stumsner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.