Polisen: Organiserad brottslighet bakom sadelstölder över hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker ”på goda grunder” att de tolv misstänkt stulna sadlarna som hittades i en bil i Borlänge i natt skulle föras utanför Sveriges gränser och säljas. Hittills har över 300 sadlar anmälts stulna i landet under 2018.

– Det är ett känt faktum att det är internationell, organiserad brottslighet som ligger bakom många av stölderna, säger Stefan Dangardt vid polisen i Dalarna.

Fyra  unga män sitter anhållna misstänka för grov stöld sedan de stoppats i en bil full med sadlar i centrala Borlänge i natt. Ett par timmar senare upptäcktes ett inbrott på en ridklubb i Leksand och polisen utreder nu om sadlarna stulits därifrån.

– Det jobbet pågår just nu men det skulle väl inte vara särskilt förvånande om det fanns en koppling, säger Stefan Dangardt.

”Gods för mycket stora värden”

En målsägande som fick sin sadel stulen under nattens inbrott i Leksand har uppgett att värdet på den uppgår till närmare 50 000 kronor.

– Det är precis som när det kommer till stölder av bildelar gods för mycket stora värden som det handlar om och allt som oftast är det internationella ligor som ligger bakom. Det tar bara ett par timmar så har stöldgodset förts långt utanför landets gränser.

Rekommenderar rejäla lås och larm

Polisen rekommenderar att sadelkammare utrustas med rejäla lås och kanske till och med larm. Man uppmanar också sadelägare att stöldskyddsmärka sin sadel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.