Polisen tar höjd för att kunna vara i Rättvik när Classic Car Week egentligen skulle ha arrangerats. Foto: Collage/TT/SVT

Polisen rustar för att mota olovlig cruising i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

På fredag skulle Classic Car Week i Rättvik ha inletts. Men på grund av coronapandemin ställdes det in. Nu tar polisen in extra resurser för att vara förberedd om folk kommer att samlas ändå.

– Från polisens sida vädjar vi till alla människor att visa hänsyn till dina medmänniskor, säger Rune Lindbom, lokalpolisområdeschef i Mora.

I slutet av maj samlades ett hundratal bilar i Ludvika som ledde till en urspårad cruising där också sex fall av misshandel rapporterades in. Likaså när Big Lake Run skulle ha genomförts i Siljansområdet förra månaden så samlades många bilar och människor.

På fredag skulle Classic Car Week i Rättvik ha börjat, men den ställdes, som tidigare nämnt, in. Nu befarar polisen att det kan komma att bli folksamlingar och cruising ändå. Därför gör man sig nu redo för att kunna hantera en sådan situation.

Coronaviruset i Dalarna

– Vi följer utvecklingen i landet där det uppstått spontan cruising och jag kan säga att vi polisiärt tar höjd för att kunna vara i Rättvik när Classic Car Week egentligen skulle ha varit. Vi kommer ha lite extra resurser likt det vi haft i exempelvis Malung, berättar Rune Lindbom, lokalpolisområdeschef i Mora, som också har hand om bland annat Rättviks kommun.

”Måste enskilt ta ansvar och följa riktlinjerna”

Exakt hur mycket resurser som polisen kommer ta in kan Lindbom inte säga. Men nu vädjar han till allmänheten att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi måste enskilt ta ansvar för att minska smittspridningen genom att följa riktlinjerna som finns.

CCW-arrangörerna stöttar polisen

Classic Car Week-arrangörerna har hjälpt polisen genom att ställa upp fyra bajamajor och pissoarer om det skulle bli mycket folk.

– Vi har sagt till allihopa att det är inställt och vädjat att man inte ska komma hit, så jag hoppas att vi kan få en lugn och trevlig vecka. Vi har gjort så gott vi kan, säger Roland Pettersson, ordförande i föreningen Classic Car Week.

Att ställa upp bajamajor och dylikt – lockar inte det folk att komma dit ännu mer?

– Det är klart det gör, men det är bättre att de går på bajamajor och pissoarer istället för att gå in på någons trädgård, menar Pettersson.

Han säger också att han kan tänka sig prata med folk om att det är inställt om det skulle bli en publikinvasion i Rättvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet