Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kriminella blir försvagade” – hör kommunpolisen Erik Gatu om effekten av kameraövervakningen i Borlänge och hur planen ser ut med kameror framöver. Foto: Niko Ago/SVT

Polisens kameror i Borlänge har flyttat kriminaliteten till andra områden

Publicerad

I juni 2020 installerade polisen de första övervakningskamerorna i Borlänge. Nu finns ett 50-tal och planer på ännu fler. Och kamerorna har fått kriminaliteten att flytta till andra områden, enligt polisen.

De första kamerorna i Borlänge installerades på Tjärna Ängar 2020 och intentionen var att de skulle bidra till en ökad trygghet i området. Efter det installerades kameror även vid resecentrum och det finns planer på fler kameror i Borlänge.

– De används dels av vår sambandscentral i Örebro när något händer. Då kan de gå in direkt och styra de här kamerorna. Dels sparas materialet i 62 dygn, så en utredare kan gå in och begära ut materialet för att se vad som hänt på platsen, säger kommunpolisen Erik Gatu och fortsätter:

– De ska sättas upp där vi bedömer att behovet väger tyngre än integriteten. Jag har inte träffat någon som sagt att de blir kränkta av kameror, tvärtom är budskapet jag nås av att vi ska sätta upp flera kameror.

Kan sättas upp tillfälligt

Det är inte bara i Borlänge som man arbetar med kameror. Även i Falun, Avesta och Hedemora finns kameror installerade och möjligheten finns att installera fler med kort varsel.

– Det är en diskussion som pågår, det kan mycket väl bli så att man kommer att ha det även i norra Dalarna, om inte annat vid speciella tillfällen, som Classic Car Week i Rättvik till exempel.

Brottsligheten förflyttades

Polisen kan också vid behov använda sig av drönare för övervakning.

– UAS, eller drönare i vardagligt tal, kan vi använda oss av med väldigt kort framförhållning, säger Gatu.

Enligt polisen så medför kameraövervakningen att kriminaliteten flyttar till andra områden. I videon kan du höra kommunpolisen berätta om varför man tycker det är bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.