Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Mest beklämmande är att det är så unga människor som driver runt bland fordonen, berättar polisen Stefan Lund till SVT. Hör honom berätta mer om det kaotiska motorevanemanget i videon ovan. Foto: SVT

Polisen om trenden på bilträffen i Rättvik: ”Fler unga i omlopp – 14-åringar bland bilekipagen”

Uppdaterad
Publicerad

Ordningsstörningarna under CCW fortsätter. Nu vänder sig polisen till föräldrarna inför torsdagens stora cruising.

– Natten mellan onsdagen och torsdagen var bland de värre vi haft. Jag känner en viss oro inför kvällen och jag uppmanar föräldrarna: Håll koll, säger Stefan Lundh, stationsbefäl i Rättvik.

Stefan Lundh är noga med att understryka att entusiasterna sköter sig under evenemanget. Men när fler fin-bilar kommer till området så drar det ännu mer publik – och även den svans som polis menar skapar stora ordningsstörningar efter klockan 22 i området.

– Det är en väldig påfrestning på rättviksborna, arrangörerna och kommunen som vänder in och ut på sig själva för att göra ett bra evenemang.

Som stationsbefäl upplever han att stöket ökat de senaste åren, speciellt när fler unga människor söker sig till Rättvik.

Oro för torsdagskvällen

Under torsdagskvällen arrangeras den stora cruisingen, som Stefan Lundh ser på med viss oro. Därför uppmanar nu polisen föräldrarna att ta ansvar.

– Vi tycker att föräldrarna ska ha lite kontroll över var barnen finns. Har barnen intresse för veteranbilar eller högt spelande musik – följ då med barnen hit. En 16-åring som drar runt här på byn och som kanske bor i bil tycker jag är helt förkastligt. Man ska ha koll på var barnen håller hus.

Även om det varit stökigt och antalet narkotikabrott har ökat så har ändå få grova brott anmälts, menar polisen. Natten till måndagen anmäldes dock två våldtäkter och när det gäller de brotten menar polisen att utredningsläget är bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Classic Car week

Mer i ämnet