Moderatbesök på Tjärna Ängar

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom moderaternas partisekreterare Tomas Tobé (M) till Borlänge för att på plats marknadsföra partiets förslag om hur man ska komma tillrätta med problem i ”utanförskapsområden.”

Läs mer: Här är åtgärderna som ska trygga Tjärna Ängar

Statistiska Centralbyrån, SCB, har på uppdrag av Moderaterna kartlagt de stadsdelar i landet, där mindre än hälften av den arbetsföra befolkningen har ett jobb.

SCB konstaterar att det i Sverige finns 130 sådana områden, två av dessa finns i Dalarna och båda finns i Borlänge; det är Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna.

Lokalpolitiker följde med

I Borlänge fick Tomas Tobé (M) sällskap av den lokala partikollegan, Agneta Nyvall (M), som är oppositionsråd där.

Under en timme träffade de den lokala polisen för att informera sig om dagsläget när det gäller situationen på Tjärna Ängar och områdena därikring.

Tjärna ängar, som ligger längs E16 vid norra utfarten från Borlänge, är en del av miljonprogrammet och började byggas 1969. Här bor många som är födda i andra länder, arbetslösheten är mycket hög och trångboddheten är stor.

Oroligt område

Tjärna ängar, liksom grannområdet Jakobsgårdarna, har under åren drabbats av oroligheter och våldsbrott som till exempel bilbränder och det har också hänt att räddningspersonal utsatts för stenkastning.

Moderaterna har tagit fram ett 25-punktsprogram för att komma till rätta med problemen i landets ”utanförskapsområden”.

Lägger förslag i höst

Det handlar bland annat om att man vill ha fler poliser, skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal, ett nytt gymnasieprogram där man kombinerar språkintroduktion och yrkesintroduktion och obligatorisk skola på loven från årskurs sex för alla som riskerar att ”halka efter.”

– Redan i höst lägger vi moderater förslag i riksdagen för att minska utanförskapet, säger Tomas Tobé (M).

(S): Slår in öppna dörrar

Apropå Tomas Tobés (M) besök i Borlänge i dag säger kommunalrådet Jan Bohman (S) att det är bra att man har en samsyn när det gäller problemen i utsatta områden.

Jan Bohman (S)

– Men dom slår också in öppna dörrar.

– Dom kunde ju till exempel prata med Ibrahim Baylan (S) som fick ett samordningsansvar för dom här frågorna vid regeringsombildningen, säger Jan Bohman (S).

Ökad närvaro i området

Sedan i somras har polisen ökat sin närvaro på Tjärna ängar, det finns trygghetsvärdar i centrum och fritidsgården har fått förlängda öppettider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna på Tjärna Ängar

Mer i ämnet