”Jag har fortfarande en önskan om att vi bara ska subventionera för en flygplats i Dalarna”, säger regionrådet Kerstin Lundh (MP). Foto: SVT

Politisk diskussion väntas om Dalaflygets framtid

Publicerad

Region Dalarna vill införa en genomtänkt flygstrategi och ha dialog med staten och länets kommuner innan man fattar beslut om det framtida stödet till länets flyg. Det säger regionrådet Birgitta Sacrédeus (KD).

Birgitta Sacrédeus (KD) ska på onsdag ha möte med länets kommuner om situationen för Dalaflyget som sedan november inte haft någon inrikestrafik vare sig till Dala Airport i Borlänge eller till Mora Siljans Flygplats.

Frågan nu är om regionen ska fortsätta att hålla båda flygplatserna under armarna eller om man ska nöja sig med att ge driftbidrag till en av flygplatserna.

”Dala Airport mest centralt”

Miljöpartiet har tagit ställning för det senare då det räcker med en flygplats för nödvändigt ambulansflyg och organtransporter.

– Dala Airport ligger mest centralt i förhållande till länets sjukhus, säger regionrådet Kerstin Lundh (MP).

M vill spara in på regionbidraget

Även moderaternas regionråd Ulf Berg vill spara in på regionbidraget till flygplatserna.

– Det är minst tio miljoner som vi betalar och det kan vi få sjukvård för. Det gäller att se till att vi får en väl fungerande järnväg och bra förbindelser med Arlanda, säger han.

Starta klippet för att höra Ulf Berg (M), Birgitta Sacrédeus (KD) och Kerstin Lundh (MP) om flygplatsernas framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer