”Korrekt av honom att lämna sitt uppdrag”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar kommunalrådet Sofia Jarl (C) beskedet att partikamraten Jaak Kerstell lämnar sitt uppdrag som ordförande i kommunfullmäktige.

Det var i går eftermiddag som Jaak Kerstell (C) meddelade att han lämnar sitt uppdrag som ordförande i kommunfullmäktige med omedelbar verkan:

– Så vitt jag förstått är han inte bekväm med att leda mötet, han vill hellre delta i debatten, och då är det väl korrekt av honom att lämna sitt ordförandeuppdrag, säger Sofia Jarl till SVT.

Dalarna – Gagns inn

– Jag lämnar mitt uppdrag för att jag inte vill vara med längre och fatta beslut på felaktiga och bristande underlag. Jag vill inte vara med och debattera de underlagen i fullmäktige. Som ordförande ska jag inte delta. Jag ska sköta klubban och vara opartisk så långt det går, säger Jaak Kerstell (C).

Även kommunfullmäktiges vice ordförande Irma Rönnbäck (M) lämnade sittt uppdrag på onsdagen.

– Jag ger inga kommentarer kring detta ärende, men jag har sagt det länge att om ordföranden avgår, så gör jag det också, sa Irma Rönnbäck till Gävledala på onsdagskvällen.

Det har varit en turbulent tid i Gagnefpolitiken och källor till Gävledala anger att turerna kring köpet av restaurangfastigheten Gagns Inn kan ligga bakom avhoppet.

Christer Gruhs, som tidigare varit bland annat ledarskribent på Dalarnas Tidningar, bloggar numera och skrev i tisdags ett långt inlägg om sin kritik mot bland annat Jaak Kerstell.

– Fullmäktiges ordförande Kerstell har haft en egen dagordning och kört sitt egna race i fullmäktige, som inte ens hans partigrupp varit medveten om, menar Christer Gruhs.

– Jag tror att kärnan i det här avhoppet är turerna kring Gangs Inn, säger Gruhs.

Tror du att avhoppen kan ha nåt att göra med den kraftiga kritik du framför i din blogg?

– Det kan jag väl aldrig tro. I och för sig var det ganska fränt formulerat, men jag har tröttnat ur på hans sätt att liksom komma med överraskningar på fullmäktiges dagordning som inte är förberett och som ingen annan vet om. Möjligtvis har han fått impulsen att nu ta steget, säger Gruhs.

Jarl Kerstell, har ditt beslut något att göra med turerna kring Gangs Inn?

– Självklart är det så. Både kommunalrådet och kommunchefen har beställt utredning på befintligt skick av fastigheten, besiktningar och så vidare. Det gjordes i mars och finns också dokumenterat fastän det inte diariefördes förrän några månader senare och sedan kommer istället andra politiskt aktiva som säger att det var ett jättebra köp för 3,3 miljoner och att vi kan rusta det för 500 000 som vi sparat in genom att vi prutat ned priset samtidigt som Kronofogden två dagar efter att kommunen skrivit på köpekontraktet där säljare och mäklare fråntas allt ansvar. Kronofogden skulle mätt ut fastigheten två dagar senare. Det känns väldigt konstigt att man påstår att kommunen gör en bättre affär än att vi skulle väntat tills den skulle säljas exekutivt, säger Jaak Kerstell.

Har kommunledningen misskött den här affären enligt dig?

– Det får revisorerna uttala sig om, säger Kerstell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Gagns inn

Mer i ämnet