”Gagns inn, en fullständigt obegriplig affär”

Uppdaterad
Publicerad

I Gagnef stormar det just nu kring ett kommunalt köp av en svårt fuktskadad fastighet. Tonläget är så högt att oppositionen kräver kommunalrådets avgång.

Det är köpet av restaurangfastigheten Gagns Inn har fått delar av den politiska oppositionen att gå i taket och kräva kommunalrådet Sofia Jarls (C) avgång.

– Hon klarar inte av att vara kommunalråd i Gagnefs kommun, vi har inte råd att ha ett sånt styre och därför bör hon avgå, dundrar Bengt-Ola Ryttar (S).

Dalarna – Gagns inn

Men Sofia Jarl som är på centerstämma i Karlstad tänker inte avgå och hon säger att köpet är bra, eftersom kommunen då kan ta över mottagningen av ensamkommande flyktingbarn i egen regi.

Gagns Inn som huset heter, rustades upp för ett par år sen av ett ungt par som tänkte driva restaurang och hotell. När det gick i stöpet och fastigheten skulle säljas, visade det sig att renoveringen var ett fuskbygge och huset är svårt fuktskadat.

Trots detta gav kommunalrådet i juni order till det kommunala bostadsbolaget Gagnefsbostäder att köpa Gagns Inn och priset blev drygt 3 miljoner.

– Det är fullständigt obegripligt att man slutför en sådan affär när man kände till att huset var fuktskadat, säger Bengt-Ola Ryttar, som tycker att den tomma före detta skolan i Mockfjärd skulle kunna användas för ändamålet.

Men ordföranden i Gagnefsbostäder hävdar att det skulle kosta 15 miljoner att bygga om skolan i Mockfjärd till flyktingboende, dubbelt så mycket som köpet och upprustningen av Gagns Inn.

– Dessutom har kommunen sagt att Gagns Inn är det bästa alternativet och det som gäller för flyktingmottagningen, säger Per Dahlkvist (C) som är ordförande i Gagnefsbostäder.

– Köpet och upprustningen kostar tillsammans 7,5 miljoner kronor och det är en bra affär för både Gagnefsbostäder och kommunen, säger Dahlkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Gagns inn

Mer i ämnet