Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad smittskyddsläkaren tror kan ha gjort så att färre insjuknar idag. Och så svarar han på om man ska vara orolig för varianten Kraken eller inte? Foto: Greta Hansson Vikström/SVT, EPA/TT

”Positivt att smittspridningen minskar” – färre fall av covid-19 i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan rapporterades det in 213 fall av covid-19 i Dalarna, berättar smittskyddsläkaren Fredrik Rücker. Veckan innan dess var det 379 fall.

– Det är en tydlig minskning och det ser lite bättre ut just nu. Smittspridningen minskar både för influensa, covid-19 och RS-virus, säger han.

Den senaste månaden har smittspridningen av luftvägssjukdomar varit hög, men nu ser regionen en tydlig minskning. Men det finns en oro för den nya covid-varianten Kraken som sprider sig i USA just nu.

Rekommenderas påfyllnadsdos

Äldre och riskgrupper rekommenderas med start den första mars en påfyllnadsdos mot covid-19.

Coronaviruset i Dalarna

– Det behövs för att upprätthålla ett gott skydd mot sjukdomen. Vad gäller personer som är 65-79 år så kommer det finnas möjlighet att göra påfyllnadsdos men det är ingen rekommendation, säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare på Region Dalarna.

Hur ser det ut för yngre personer då?

– Det har inte kommit något beslut än från Folkhälsomyndigheten vad gäller yngre personer som inte tillhör riskgrupper. Vi väntar på besked om det i februari. I nuläget tror vi inte att det kommer att komma någon sådan rekommendation.

I klippet: Hör vad smittskyddsläkaren tror kan ha gjort så att färre insjuknar idag jämfört med för några veckor sedan. Hör även om han tycker att man ska vara orolig för varianten Kraken eller inte!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet