Prislappen för poliser på första maj: en miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

Polisen förbereder sig nu inför första maj där sex stycken organisationer fått tillstånd att demonstrera. Och nu berättar polisen att förra årets kommendering i Borlänge uppgick mot en miljon kronor – vilket även kan väntas i år.

Det är Socialdemiokraterna, SSU, Vänsterpartiet, Miljöpartiet samt Dalarna mot rasism och nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen som kommer att gå längs Faluns gator på första maj.

Mötesfriheten och yttrandefriheten är skyddad i grundlagen – och det ska mycket till innan polisen säger nej.

Dalarna – 1 maj i Falun

– För att vi ska avslå en ansökan så måste vi ha väl dokumenterad erfarenhet av ordningsstörningar och det kan vi inte säga att vi har i något av de här fallen, berättar Peter Karlsson som är biträdande kommenderingschef hos polisen.

Lånar in specialpoliser

Däremot har polisen som utfärdat tillstånden sett till att grupper med olika åsikter ska ha så lite kontakt med varandra som möjligt. Den lokala polisen har också lånat in specialutbildade poliser om är vana att jobba i stora folksamlingar.

– Vi har en erfarenhet från Borlänge förra året och hamnar vi i någonstans i närheten av den så hamnar vi kanske på runt 200 poliser, säger Peter Karlsson som polisen.

Vad kostar det?

– Det är ett pris för den demokrati vi har och jag tror förra årets kommendering i Borlänge låg på runt en miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj i Falun

Mer i ämnet