Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Går att göra 'on the cheap'” – Hör åkarnas bästa spartips för ett billigare lopp. Foto: Hannes Forssell/SVT

Prislappen för Vasaloppet: ”Väldigt dyrt för att göra något hälsosamt”

Uppdaterad
Publicerad

För hundra år sedan kostade det fem kronor att åka Vasaloppet. Årets startavgift är över 2 000 kronor dyrare – och inför nästa års lopp höjs avgiften ytterligare.

– Ett skidlopp 1924 och idag skiljer sig väldigt mycket. Då kämpade man med hästskit i spåren. Nu lägger vi ner hela året på förberedelser, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Över 15 000 personer ska ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora nu på söndag. Utöver startavgiften, som i år ligger på 2 195 kronor, så tillkommer vanligtvis utgifter för resa, boende, utrustning och mat med mera.

– Det är lite dyrt, det är nog ett hinder för många som skulle vilja åka, säger studenten Isadora Galindo Hohn.

Vasaloppet

Se hur priset för en startplats sett ut historiskt, längst ner i artikeln.

Stor variation i utgifter

SVT Nyheter Dalarna har frågat runt bland vasaloppsåkare på sociala medier och på plats i Mora – hur mycket de lägger på loppet. Svaren varierar från ett par tusenlappar till uppemot 30 000 kronor.

För en del är det viktigt att hålla nere kostnaderna, medan andra tycker att Vasaloppet är en upplevelse som får kosta.

– Jag ser det som en helhetsupplevelse, där jag betalar extra för bra utrustning och bekvämlighet, säger deltagaren Emma Fredricson.

”Finns billigare lopp”

Inför 2025 års lopp kommer startavgiften att höjas ytterligare, till 2 340 kronor. Något som flera deltagare SVT Nyheter Dalarna pratat med reagerat på, men Vasaloppet tycker det är motiverat.

– Vi försöker ha ett brett utbud. Det ska finnas en upplevelse för alla. Det finns lopp som inte kostar särskilt mycket om man har en stramare budget, säger Johan Eriksson.

Hör åkarnas bästa spartips för ett billigare Vasaloppet i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Göteborg och hör hur vännerna Gustav Hagström och Simon Sens resonerar kring kostnaderna för söndagens lopp. Foto: Privat

Så mycket har Vasaloppet kostat genom åren

1922: Gratis

1923: 5 kr

1933: 5 kr

1943: 10 kr

1950: 15 kr

1962: 60 kr

1973: 95 kr

1983: 260 kr

1993: 800 kr

2011: 1 580 kr

2024: 2 195 kr

Källa: Vasaloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet