Foto: Christine Olsson/TT

Villapriserna i Dalarna sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostäder i Dalarna fortsätter öka sett över hela året. Men precis som i storstadsregionerna syns nu avmattningstecken på marknaden även här.

– Dalarna har ju gått väldigt starkt senaste året. Priserna på bostadsrätter har gått upp 24 procent och villorna 7 procent senaste året, det är osedvanligt bra, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik som för statistik över husförsäljningar i hela landet.

Borlänge och Ludvika hör till de kommuner där priserna stigit mest. I Ludvika har priserna ökat med 20 procent det senaste året.

– Jag tror det har mest med tillgång och efterfrågan att göra. Vi har haft en del inflyttning till kommunen, bland annat på grund av ABB som går bra, säger Olle Löfberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Ludvika.

Villapriset sjunker

Men i storstadsområdena, där prisuppgången på bostadsmarknaden varit störst, syns nu en svag nedgång i priserna. I Dalarna fortsätter priserna på bostadsrätterna uppåt, men de senaste månaderna har priserna på villor vänt och gått ner över hela länet sett. De senaste tre månaderna har priserna i genomsnitt sjunkit med 4,3 procent.

– Vi märker också av den här generella nedgången som varit i landet, jag tror det som händer i storstadsområdena kommer att smitta av sig, men här kommer det inte handla om några kraftiga prisfall, däremot kommer priserna kanske stagnera nästa år, säger Olle Löfberg.

– Vi är inte oroliga för prisfall. Det är snarare så att vi har bostadsbrist, säger Rune Uppgård, mäklare i Avesta och fortsätter:

– Möjligtvis att det är mättat på ettor och tvåor. Men på de större lägenheterna så tror jag kommer priserna att stiga, säger han.

Här hittar du statistik över bostadsförsäljning i Dalarna (extern länk)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.