Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elin Norén (S) förklarar varför oppositionen vill utreda privata vårdval inom BUP ytterligare. Ulf Berg (M) är kritisk: ”Jag tror man behöver konkurrens”. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Privata vårdval inom barn- och ungdomspsykiatri skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Ett privat alternativ för barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, var en av de tyngre frågorna vid Region Dalarnas fullmäktigemöte på måndagen. Men oppositionen röstade mot det avtal för privat vårdval som majoriteten tagit fram.

– Det har visat sig att den privata lösningen inte fungerat i region Kronoberg och då vill vi inte ha den här i Dalarna, säger oppositionsrådet Elin Norén (S), som tillsammans med övriga oppositionen ordnade en så kallad minoritetsåterremiss med motiveringen att ärendet inte var tillräckligt berett.

Det är väl känt att många unga köar för att få hjälp på BUP. Men det förslag som majoriteten tagit fram är bristfälligt menade oppositionen, som krävde att ärendet ska utredas vidare före beslut.

S: Bara tittat på ekonomin

Enligt Socialdemokraterna har majoriteten endast sett på de ekonomiska riskerna med ett privatiserat vårdval men inte inhämtat synpunkter från bland annat patientföreningar, socialtjänster eller elevhälsan, säger Elin Norén.

– Det är svårt att förstå att man ena sekunden kritiserar köerna i vården och när vi tar beslut för att korta dessa så är det också fel, kommenterar regionrådet Ulf Berg (M) den framtvingade återremissen som han tycker är olycklig med tanke på kösituationen på barn- och ungdomspsykiatrin.

Han säger till SVT att det nu kan bli aktuellt med ett extrainsatt fullmäktigemöte för att om möjligt få igång det privata vårdvalsalternativet till årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer