Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefen för polisområde Bergslagen berätta om vad han anser är fördelarna med polisvolontärer! Foto: SVT

Polisen ska utbilda volontärer i Dalarna – kan rycka in på Classic Car Week

Uppdaterad
Publicerad

Polisen söker nu nya sätt att få resurserna att räcka till. Förutom att försöka rekrytera ännu fler poliser, finns tankar på att pröva utbildning av så kallade polisvolontärer. En slags privatspanare som blir polisens ögon och öron vid till exempel stora evenemang.

Än så länge är detta inte prövat i Dalarna, men inom polisregion Bergslagen har man tidigare haft volontärer på plats i Örebro-området. Det är personer som får en utbildning av polisen och sedan kan hjälpa till vid större evenemang där det behövs en hög polisiär närvaro.

Polisvolontärerna kan till exempel tipsa om hur läget ser ut på olika platser och därmed underlätta för polisen att prioritera sitt arbete.

Classic Car week

Så funkar det

För att bli polisvolontär får man en kortare utbildning och sedan en briefing vid varje tillfälle de ska tjänstgöra.

– De får en genomgång och vid särskilda arrangemang kan man tänka sig att vi jobbar tillsammans. Volontärerna är våra förlängda armar mot medborgarna, säger Patrick Ungsäter, chef för polisområde Bergslagen.

Jobba under evenemang

Ett tänkbart scenario är att polisvolontärer kan bli aktuella i samband med Classic Car Week i framtiden.

I klippet: Det här är fördelarna med polisvolontärer – hör chefen för polisområde Bergslagen berätta!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet