Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Försöker nå de som redan har bildat familj” – hör polisen Elsa Edvardsson om hur de försöker rekrytera Avestabor till yrket. Foto: Audrey Erath/SVT

”Viktigt med koppling till orten” – så försöker polisen i Avesta rekrytera framtida kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Antalet poliser i Sverige ska öka med drygt 4 000 fram till januari 2025. Region Bergslagen behöver 300 nya poliser, men att rekrytera poliser till mindre orter är en utmaning. I Avesta jobbar polisen aktivt med rekrytering bland invånarna.

Avesta tillhör polisregion Bergslagen, och just nu ser personalläget hyfsat ut där. Flera nya poliser har tillkommit, bland andra Elsa Edvardsson, som snart jobbat i Avesta i ett år.

– Jag är uppvuxen här och trivs väldigt bra, så jag sökte mig hit för att jag vill jobba där jag bor helt enkelt.

Skört läge på mindre ort

Men personalläget i Avesta har inte alltid varit så bra som i dag. Susanne Lindström, områdespolis i Krylbo, minns hur det var runt år 2011-2012, då kommunen behövde låna in poliser från Falun och Borlänge.

– Frågar du andra så kommer de säkert säga att vi har för lite resurser, men tittar man historiskt ser läget något bättre ut nu än vad det har varit tidigare. Vi har ett bra gäng nu, där flera har en koppling hit till orten eller till orter i närheten, säger Susanne Lindström.

Men hur snabbt kan det där ändra sig på en mindre ort?

–  Det kan ändra sig snabbt beroende på vad det är för individer som sökt sig hit. Är det personer som behöver pendla långt så har jag förståelse för att man söker sig vidare till slut, närmare där man bor. Inte minst i dag med de bränslepriser som är.

I klippet: Rekryteringsträffar och samarbete med vuxenutbildningen – så försöker polisen i Avesta rekrytera framtida kollegor.

Hundratals poliser behöver anställas i samtliga polisregioner för att nå målen för antal poliser 2025. Foto: Sara Sundstedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.