Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer kanske steppa upp istället” – sabotaget mot polisens övervakningskamera i Avesta centrum skulle kunna leda till fler kameror. Foto: Audrey Erath/SVT

Ny övervakningskamera i Avesta centrum redan vandaliserad – ”blåljussabotage”

Uppdaterad
Publicerad

I maj satte polisen upp en övervakningskamera i centrala Avesta efter att en rad ordningsstörningar och brott skett på kort tid i centrum. Men kameran har redan blivit vandaliserad och linsen krossad.

– Jag kan sätta en bra peng på att det är någon som är kriminellt belastad eller som ingår i någon form av nätverk, säger Thomas Nordström, kommunpolis.

Kameran, som sitter på en husfasad i hörnet Kungsgatan/Markusgatan, ska fungera som en trygghetsskapande åtgärd men också som ett komplement i polisens arbete. Via den kan polisens ledningscentral i Örebro följa händelseförlopp i realtid och zooma in om det skulle behövas.

– Det går att identifiera på väldigt långt avstånd och den har mörkerseendefunktion som den slår över till det när det blir mörkt, säger Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta.

Att polisens kamera saboteras – finns det en konflikt mellan er och kriminella här i Avesta?

– Ja men det gör det, det ska jag inte sticka under stol med. Eller konflikt kanske är fel ord, men det finns motsättningar. Ett antal individer har känt sig påpassade av oss och vi har också haft flera våldsamma upplopp där personer gått till angrepp mot polisen, säger Thomas Nordström.

I klippet: ”Kommer kanske steppa upp istället” – hör kommunpolisen om vad sabotaget kan leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.