”Problem att dickpics har normaliserats”

Uppdaterad
Publicerad

Katja Fredriksson är en av många kvinnor som fått bilder på snoppar skickade till sig från män, utan att hon bett om det. Som många andra kände hon först skam över att hon fått bilderna. 

SVT Nyheter Dalarnas reportage om oönskade snoppbilder har väckt reaktioner. Tjejer och kvinnor i alla åldrar känner igen sig då många har drabbats av fenomenet. Det är även många som inte hade en aning om att det är så pass vanligt att killar i olika åldrar skickar bilder på sina snoppar till tjejer som inte bett om det.

– Det är skevt att tjejer, kvinnor och ungdomar uppfattar det som normalt att man drar ner byxorna och visar upp könsorganet för någon utan att den har bett om det, säger Katja Fredriksson.

Snoppbilder – ett ofredande

Normaliserar en skev bild

Katja Fredriksson har själv tre barn och skämdes när hon fick sina första snoppbilder utan att hon hade frågat efter det.

– Det är problematiskt på flera olika nivåer. Det är män oavsett ursprung och utbildning som skickar bilder.

– Det normaliserar en skev bild och en skev sexualitet, säger hon.

En form av övergrepp

Katja Fredriksson tror att en del killar kanske ser bilderna mer som ett skämt. ”Det var väl inte så farligt, kom ige. Skicka en bild tillbaka.”

– Där har vi den förminskade delen av hur allvarligt problemet faktiskt är. Det är egentligen trakasserier och en form av övergrepp som inte är lagligt, säger hon.

Förstod du själv att det var ett brott när du fick oönskade dickpics?

– Nej, det är sjukt, men jag gjorde inte det. Jag tyckte det var pinsamt.

Hur tänker du kring fenomenet dickpics och dina barn?

– Det är viktigt att prata om sitt beteende på nätet. Det vi gör på nätet är något vi ska kunna stå för även i verkliga livet.

Katja Fredriksson gästade SVT:s program Gomorron i direktsändning under torsdagen. Se intervjun i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoppbilder – ett ofredande

Mer i ämnet