Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar professorn Mats Rönnelid vilka förändringar för klimatet han vill se på lokal och regional nivå.. Foto: Anders Hansson/SVT

Stort forskarupprop om klimatet: ”Det är bråttom med det här”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 2 000 forskare och anställda i forskarvärlden har skrivit under ett upprop som publicerats på Aftonbladets debattsidor. Mats Rönnelid, professor i energiteknik vid Högskolan Dalarna, är en av de som skrivit under.

Politikerna behöver sätta klimatkrisen högst på agendan menar forskarna och undrar vad som krävs för att politikerna ”ska ta forskningen och krisen på allvar”.

I texten lyfts bland annat den analys som ett svenskt forskarnätverk gjort av partiernas klimatmål, där sex av åtta partier missar Parisavtalets 1,5 gradersmål.

Dalarna – Klimatet i fokus

Nu vill vi ryta: ”Vad är det ni inte förstår?”, står det i uppropet.

– Politikerna borde inte vara så fega. säger professor Mats Rönnelid vid Högskolan Dalarna. Jag vill se mer action i politiken. Det är bråttom nu och politikerna borde ta chansen att göra en omställning som ger människor ännu bättre liv.

Hör mer i klippet vad Mats Rönnelid menar krävs på kommunal nivå för att uppnå klimatmålen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet