Ann-Jeanett Stål är koordinator hos Landstinget Dalarna för samisk hälsa. Foto: Nina Olsson

Psykisk ohälsa ska minskas hos Dalarnas samer

Publicerad

Många samer känner oro för sin psykiska hälsa. För att förändra situationen har Landstinget Dalarna beslutat att vara med i ett projekt för att säkerställa vård på lika villkor för Sveriges samiska befolkning.

– För den samiska befolkningen är det viktigt att vi är med på det här. Dels i och med att den forskning som gjorts visat att det finns psykisk ohälsa bland unga generellt, och att renskötare generellt har lägre förtroende för vården, säger Landstinget Dalarnas koordinator Ann-Jeanett Stål.

Prioriterade områden för projektet är primärvård, vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri och geriatrik. Projektet startade redan 2017 och sker i samverkan mellan Västerbottens läns landsting, Region Norrbotten och Region Jämtland Härjedalen. Landstinget Dalarna beslutade att bli en del av projektet, som pågår till 2019, i år.

Öppen föreläsning för allmänheten

Den 22 maj kommer en öppen föreläsning att hållas för allmänheten på Särna vårdcentral, något som görs i samarbete med patientrådet och Idre Nya Sameby. Föreläsningen är en del av projektet och kommer att handla om den samiska kulturen, levnadssätt och samers hälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer