Foto: SVT

Räddningschefen: ”MSB borde vakna till”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Szymanski, räddningschef för Mora brandkår, jobbar för fullt med släckningsarbetet vid Trängslet i Älvdalen. Nu riktar han kritik mot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, – men får lugnande besked från MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.

Med en hel del blåst förväntas läget vid Trängslet förvärras under onsdagen: I värsta fall kommer branden kunna sprida sig upp till fyra kilometer i timmen.

Samtidigt brinner det på omkring 35 andra platser i landet och räddningstjänsten har ont om resurser.

Under tisdagskvällen och onsdagsmorgonen var dessutom beskedet från MSB att man inte skulle ställa upp med helikoptrar eftersom personalen har semester, något som Johan Szymanski kritiserade på twitter:

”Nu måste MSB och försvarsmakten vakna till! Att någon har semester är inte skäl för att inte hjälpa till. Försvarsmakten borde skämmas! Landet brinner!”

”Vi ska vända det här”

Senare under onsdagen besökte MSB:s myndighetschef Dan Eliasson räddningsstationen i Särna och besvarade Szymanskis kritik.

– Resurserna räcker inte till och då blir vi alla frustrerade, det gäller både Johan och mig. Men nu börjar maskineriet gå på högtryck och vi får mer resurser. Vi ska vända det här.

Finns det anledning för MSB att skämmas över starten?

– Nej det gör det inte, däremot tycker jag att var och en måste fundera på om man varit tillräckligt snabb när frågorna har kommit, säger Eliasson.

Szymanski säger att läget känns bättre efter MSB:s nya information.

– Nu har vi fått bra besked så just nu känns det väldigt hoppfullt.

Senare skrev även Szymanski på twitter att räddningstjänsten har fantastiskt stöd av hemvärnet och att han ber om ursäkt för sin kritik mot Försvarsmakten och MSB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.