Räddningstjänsten: ”Aldrig sett något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningschef Johan Szymanski på Moras räddningstjänst var en av de 50 brandmän som var på plats vid den stora branden i Åberga strax utanför Orsa.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Han berättar att när de kom fram till platsen var det som att mötas av en eldstorm.

– Det var stark vind och när första brandbilen kom fram såg dom att det brann på vinden i huset, säger Johan Szymanski.

Ni har haft det tufft med vinden – hur har det gått?

– Ja vinden gjorde att det var problematiskt. Men vi lyckades stoppa spridningen till grannfastigheten. Och ingen kom till skada.

LÄS MER: Massiva branden utanför Orsa under kontroll

Larmet om branden kom in vid 21-tiden under fredagskvällen. Men det var först vid 04-tiden natten mot lördagen som räddningstjänsten kunde konstatera att branden var under kontroll.

El- och vattenledningar brunnit av

– Sex man och tre tankbilar är nu kvar för bevakning och eftersläckning. El- och vattenledningar i byn har brunnit av vilket påverkar flera fastigheter, detta kommer åtgärdas under morgondagen förhoppningsvis, säger Johan Szymanski.

Samtliga brandstationer i Dalarna larmades om branden. Räddningsstyrkor från Bjursås, Leksand, Rättvik, Furudal, Orsa, Mora och Älvdalen har deltagit i släckningsarbetet.

– Vi var ett 50-tal brandmän här som mest.

Orsaken till branden är inte fastställd, men räddningstjänsten misstänker att det kan ha samband med en eldstad. Vid klockan 03 natten mot lördag övergick insatsen till eftersläckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.