Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Olyckligt att det blivit så här” – hör Dala Mitts högst ansvarige politiker kommentera uppgifterna. Foto: SVT

Räddningstjänsten var kund hos Gasbolaget – trots att företaget saknade giltigt tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Trots att företaget bakom det gaslager som brann utanför Falun har saknat giltigt tillstånd i sju månader har Räddningstjänsten Dala Mitt köpt tjänster och varor från företaget under samma period – för över 123 000 kronor. Bland annat har man köpt 90 kilo gasol av företaget som saknat tillstånd att hantera just sådant. Det kan SVT Dalarna nu avslöja.

– Det är olyckligt att det har blivit så här, säger Mats Nilsson (S) som är ordförande för förbundsdirektionen Dala Mitt.

Gasol, rökdykarutrustning och reparationer – det är några av de tjänster och varor som Räddningstjänsten Dala Mitt köpt av företaget Gasbolaget. Under 2022 har företaget fakturerat Dala Mitt vid 15 tillfällen – till en total summa på 123 525 kronor.

– Jag kan inte säga att jag tycker Dala Mitt agerat fel. Det är företaget som tillhandahåller varorna som har ansvaret att se till att de har adekvata tillstånd, säger Mats Nilsson.

Brandfarliga gaser

En kraftig brand med en mängd explosioner utbröt tisdagen den 2 augusti på Gasbolaget i Staberg strax utanför Falun. Bolaget har under många år hanterat stora mängder brandfarlig gas, en verksamhet som kräver tillstånd.

Efter den stora branden på gaslagret kunde SVT Dalarna avslöja att gasföretaget saknade giltigt tillstånd för att hantera brandfarliga varor. Det är räddningstjänstens ansvar att hantera tillstånd och tillsyn när det gäller just detta. När vi nu begärt ut fakturor visar det sig alltså att räddningstjänsten själva varit kunder hos företaget.

I videon: Hör den högst ansvarige politikern för Dala Mitt, Mats Nilsson (S), reagera på uppgifterna.

SVT har sökt Gasbolaget som avböjt intervju.

• En kraftig brand med en mängd explosioner utbröt tisdagen den 2 augusti på Gasbolaget i Staberg strax utanför Falun. 

• Bolaget har under många år hanterat stora mängder brandfarlig gas, en verksamhet som kräver tillstånd. 

• Det tillstånd man haft gick ut vid nyår. Först efter påminnelse från Räddningstjänst ansökte företaget om ett nytt, i februari. Ansökan behövde dock kompletteras, vilket aldrig gjordes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gaslagerbranden utanför Falun

Mer i ämnet