Räknar med rekordstort deltagande i årets prideparad

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga föreningar har föranmält sig till Dalarnas prideparad i Falun i helgen. Förra året deltog 3.000 personer och troligen blir det ännu fler i år.

– Jag blir alldeles pirrig och varm känner jag. Vi började på 350 personer cirka, och landade förra året på ungefär 3.000 personer, säger Mikael Selg, paradgeneral RFSL.

Förberedelserna för lördagens pridetåg i Falun pågår för fullt. Temat är liksom tidigare år Kärlek och öppenhet. Årets parad är den fjärde, och antalet deltagare har ökat för varje år.

Dala pride

– Det betyder ju att det är fler som tycker att alla människor har samma värde. 

Antalet anmälningar har ökat

41 föreningar är redan anmälda. Förra året deltog 29. Men glädjen grusas lite. Runt om i länet har regnbågsflaggor förstörts, och pridetrappan i Falun har utsatts för upprepad förstörelse. Något som nazistiska sympatisörer tagit på sig. Prideparader på andra orter har också utsatts för olika typer av angrepp.

– Jag tycker det är lite besvärligt. Men det här visar ju varför det behövs, så jag ser det som ytterligare en anledning att fortsätta hålla på med det vi gör, menar Mikael Selg.

Syftet med pride är att uppmärksamma HBTQ-frågor och normkritik. Under hela veckan pågår aktiviteter under samma tema. Och polisen säger att de har koll på säkerhetsläget.

– Vi samlar in underrättelser om eventuella hotbilder så vi har en beredskap för att garantera ordning och säkerhet, säger Stefan Dangart, presstalesman Polisen.

LÄS MER: Rekordmånga deltog under prideparaden

LÄS MER: Hela Dalarna regnbågsfärgat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala pride

Mer i ämnet