Trots en omfattande utredning kan inte Trafikverket identifiera orsaken till urspårningen. Starta klippet för att se bilder från olycksplatsen. Foto: Ulf Palm/TT

Statens haverikommission: Allvarliga brister hos räddningstjänsten vid tågurspårningen i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Statens haverikommission kommit med sin slutrapport gällande det tåg som spårade ur i Ludvika i oktober 2017. I rapporten framgår bland annat att det rådde allvarliga brister hos räddningstjänsten under insatsen.

Enligt rapporten tog det en och en halv timme från det att räddningstjänsten lokaliserat olycksplatsen tills att området arbetsjordats och därmed säkrats helt från ström. Det är en allvarlig brist, anser Statens haverikommission i sin slutrapport efter urspårningen av ett godståg i Ludvika hösten 2017.

I rapporten står det bland annat:

Urspårningen i Ludvika

”Arbetsjordning måste kunna utföras betydligt mer skyndsamt än så med tanke på händelser då akuta livräddande eller skadeavhjälpande insatser kan behöva vidtas i spårområdet.”

Kommissionen rekommenderar nu att räddningstjänsten stärker sin förmåga på området.

Problem med dialogen

Rapporten visar också att det uppstod problem i dialogen mellan SOS Alarm och Trafikverket då räddningsfrånkoppling skulle begäras. Det gjorde att åtgärden fördröjdes.

”Vi måste gå igenom rapporten”

Kent Sjöberg är enhetschef vid Räddningstjänsten Dala-Mitt. Han menar att det är svårt att svara på kritiken innan de hunnit läsa rapporten som kom under onsdagseftermiddagen.

– Vi måste sätta oss och gå igenom den och se vad kritiken handlar om, säger han.

Men han menar också att de inte hade tillräckligt med utrustning.

– Vi har ju jordningsutrustning för ett spår. Nu handlade det om sex strömkablar och vi har inga möjligheter att jorda alla sex, då behöver vi mer utrustning och det tar tid att få hit. Nu påverkade det ju inte olyckan i det här fallet, då det inte var någon i vagnarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårningen i Ludvika

Mer i ämnet