Tolv vagnar spårade ur i Ludvika – Trafikverket hittar inga fel

Publicerad

Trots Trafikverkets omfattande utredning har det inte gått att klargöra hur den stora urspårningen i Ludvika i höstas, som omfattade ett lok och tolv vagnar, kunde inträffa.

– Det är klart att det är väldigt frustrerande att hålla på och rota och gräva men inte kunna hitta felet, säger Mats Andreasson, olycksutredare på Trafikverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Stora materiella skador

Det var i oktober förra året som godståget, som var på väg till Borlänge från Hallsberg, spårade ur vid ett industriområde i Ludvika.

Olyckan innebar stora materiella skador på tågen och spåren, flera kontaktledningar revs ner över bangården och mer än 2 500 liter olja läckte ut.

Inga personer kom till skada i samband med olyckan.

”Vill inget annat än att hitta fel”

Trafikverkets utredning har pågått sedan dess. Utredarna har kunnat identifiera en del mindre spårfel, men de bedöms inte ha kunnat orsaka urspårningen.

– Vi vill inget annat än att hitta eventuella fel så att de kan åtgärdas. Det är absolut inte så att vi är rädda för att peka ut brister i vår egen verksamhet, säger Mats Andreasson.

Haverikommisionen utreder vidare

Även Statens haverikommission utreder händelsen. Enligt Andreasson planerar haverikommissionen att göra en simulering för att försöka ta reda på hur loket betedde sig vid olyckan.

– Enda möjliga orsaken är någon form av samverkan mellan spår och fordon. Men i brist på bevis kan vi inte slå fast någonting, säger Mats Andreasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Urspårningen i Ludvika

Mer i ämnet