Natten till torsdagen spårade ett tåg ur i Ludvika och flera vagnar hamnade på varandra. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dåligt underhåll kan vara olycksorsaken

Publicerad

Haverikommissionen har nu varit på plats i Ludvika, där ett godståg spårade ur natten mot torsdag. Föreningen Bergslagsbanans intressenter kräver att det eftersatta underhållet på järnvägen ska åtgärdas.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade tågurspårningen i Ludvika. Men det faktum att underhållet av de svenska järnvägarna varit eftersatt under många år kan vara en förklaring.

– Vi vet ju inte än vad som orsakade den här urspårningen med det har varit många år av försyndelser där nödvändiga investeringar på järnvägen har skjutits på framtiden, säger Ronny Beyer (S) från Borlänge.

Han är ordförande i föreningen Bergslagsbanans intressenter, där kommunerna utefter banan finns med.

”För dålig bärighet”

Ronny Beyer säger att även just den här järnvägen har ett eftersatt underhåll.

– ABB har till exempel svårigheter att transportera ut sina transformatorer eftersom det är för dålig bärighet på banan. Och på många håll är hastigheten nedsatt.

– Bergslagsbanan är livsviktig framförallt för godstrafiken. 40 procent av landets samlade exportvärde transporteras här från företag som ABB, SSAB, Stora Enso Kvarnsveden och flera sågverk, säger Ronny Beyer.

TV: Se inslaget om kritiken mot järnvägsunderhållet

LÄS MER: Godståg har spårat ur i Ludvika

LÄS MER: Trafikverket: ”Det är enorma krafter”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Urspårningen i Ludvika

Mer i ämnet