Hör advokat Ulrika Borg, lärare i juridik, förklara hur nödvärnsrätten fungerar – och varför mannen ändå döms till fängelse Foto: SVT

Rättviksbos fängelsedom efter dödsskjutning står fast – trots nödvärnsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i Rättviks kommun som för två år sedan sköt en inkräktare och blev åtalad för mord, dömdes för vållande till annans död. Mannen ville frias, men Högsta domstolen prövar inte fallet och fängelsedomen på 18 månader står fast.

Hör jurist Ulrika Borg som förklarade i SVT:s Morgonstudion om varför mannen döms trots att han konstaterats ha haft nödvärnsrätt.

– Han har rätt att freda sig, men vad de säger är att han har gått för långt, sade Ulrika Borg.

Man död i skottdrama utanför Rättvik 2018

Det var sommaren 2018 som mannen, då 43 år, ville avvisa en inkräktare i sitt hem. Mannen tog fram ett gevär, och det slutade med att inkräktaren sköts i bröstet och avled.

Ville frias – överklagade till HD

Åklagare åtalade mannen för mord, men han dömdes för vållande till annans död. Mannen ville bli friad med hänvisning till nödvärnsrätten, men Högsta Domstolen tar alltså inte upp fallet, enligt ett beslut nyligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död i skottdrama utanför Rättvik 2018

Mer i ämnet