Regeringen vill säkra Mora flygplats genom att göra den till en beredskapsflygplats. Foto: Dalaflyget, pressbild/arkivbild

Regeringen vill säkra Mora flygplats

Uppdaterad
Publicerad

För att säkra Mora flygplats meddelar regeringen att man planerar att ge Trafikverket i uppdrag att göra flygplatsen till en beredskapsflygplats. Dessutom planeras en utredning gällande trafikplikt.

Beslut om finansiering för att göra verklighet av avsikterna kommer att tas av regeringen i augusti. Tanken är att medlen ska göra flygplatsen till en beredskapsflygplats och därmed säkra bland annat ambulansflyg.

– Beredskap på Mora flygplats är oerhört viktigt för sjukvården i vårt län. Ambulansflyget och Dalarnas ambulanshelikopter möjliggör snabba transporter av patienter och organ, när det är som allra mest bråttom och som mest allvarligt för våra patienter. Det här gör att vi kan fortsätta med den verksamheten, vilket ger tryggare vård i Dalarna, säger Gunnar Barke (S), landstingsstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Mora flygplats

Kommer utreda eventuell trafikplikt

Regeringen har även för avsikt att göra en utredning gällande persontrafik och trafikplikt för att upprätthålla flygtrafiken i hela landet. Reguljärflyget slutade trafikera sträckan mellan Stockholm och Mora i slutet av februari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mora flygplats

Mer i ämnet