Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör oppositionsråd Patrik Liljeglöd (V) om vad det innebär att regionen motsätter sig anmälningsplikt och vad som händer nu. Foto: Anton Ånell/SVT.

Region Dalarna röstar nej till anmälningsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen röstade regionstyrelsen i Dalarna för att motsätta sig regeringens lagförslag om anmälningsplikt.

Omröstningen berörde ett initiativärende som lades fram av Vänsterpartiet om ett omdiskuterat lagförslag från regeringen.

Lagen som nu har skickats på utredning skulle innebära att personal inom offentlig sektor som läkare, sjuksköterskor, lärare, och socialsekreterare skulle bli skyldiga att anmäla till polisen och Migrationsverket om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

I regionens fall handlar det om vårdpersonal.

Måndagens beslut från regionstyrelsen innebär att Region Dalarna skickar en skrivelse till regeringen där argument mot lagförslaget läggs fram.

Knapp marginal i omröstningen

Det var med knapp marginal som initiativärendet röstades igenom: åtta ledamöter röstade för, och sju röstade mot. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, och Centerpartiet står bakom beslutet.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, och Dalarnas Sjukvårdsparti reserverade sig, med hänvisning till att man vill vänta på förslaget som läggs fram efter regeringens utredning.

Lagförslaget från regeringen har mött brett motstånd. Enligt en tidigare sammanställning av Alltinget hade 12 av 21 regioner protesterat mot anmälningsplikten innan Dalarna idag röstade igenom beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.