I sociala medier uppmanas nu vårdarbetare att anonymt gå med i kampanjen genom att avge ett digitalt löfte om att aldrig ange patienter. Foto: Skärmdump, Isabell Höjman/TT

Nationell sjukvårdskampanj mot förslaget i Tidöavtalet om anmälningsplikt

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar den nationella sjukvårdskampanjen ”Vi anger inte” – ett initiativ från en grupp anställda inom hälso- och sjukvården som vägrar gå med på eventuella framtida lagkrav på att ange papperslösa patienter till polis och Migrationsverket.

– Rädslan för att bli angiven ska inte hindra någon från att söka vård som kan vara livsnödvändig, säger initiativtagarna till kampanjen.

I Tidöavtalet, överenskommelsen mellan regeringspartierna och SD, ingick flera förslag om politiska reformer för migration och integration.

Ett av förslagen handlar om att anställda inom kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Samtidigt öppnar avtalet för undantag för till exempel i sjukvården, en fråga som ska utredas närmare.

Förslaget har dock redan hunnit väcka kritik från vårdpersonal. I en debattartikel i december protesterade 4 008 vårdanställda och vårdstudenter mot delar av Tidöavtalet som de menade var rasistiska och antidemokratiska.

”Moraliskt förkastligt”

Syftet med kampanjen ”Vi anger inte” är att tydligt ta avstånd från eventuella framtida lagändringar som kan innebära att vårdarbetare måste ange papperslösa patienter till andra myndigheter.

”Vi kommer inte gå med på detta. Vi menar att det är etiskt och moraliskt förkastligt”, står det på kampanjens hemsida.

Redo bryta mot lagen

I ett skriftligt svar till SVT Nyheter säger initiativtagarna, som inte vill uppge sina namn, att man redan tampas med stress och etiska dilemman på jobbet.

– Vi behöver inte fler orimliga krav på oss från politiker. Om lagen ändras, då tänker vi bryta den. Vi anger inte våra patienter.

Men i Tidöavtalet står det att sjukvård kan undantas – varför startar ni kampanjen ändå?

– Det återstår att se. Vi ser det som viktigt att klargöra att vi aldrig kommer att ange våra patienter. Det behövs en beredskap mot förslaget.

På flygblad som delas ut på sjukhus runtom i landet – och på sociala medier – uppmanas nu vårdarbetare att anonymt gå med i kampanjen genom att avge ett digitalt löfte om att aldrig ange patienter. Sent på torsdagskvällen hade över 500 personer skrivit under uppropet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.