Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Åhlin är kritisk kring att lärare är en av yrkesgrupperna som kan bli tvungna att anmäla elever som illegalt vistas i landet. Foto: TT/SVT

Nu utreds lag om anmälningsplikt – kritiseras

Publicerad

Den omdiskuterade utredningen om anmälningsplikt har startat. Flera fackförbund har sagt nej, bland annat lärarna. Men politiker i Nordvästskåne har olika åsikter om när man ska agera.

Ska offentligt anställda som läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, lärare, bibliotekarier och socialsekreterare i framtiden tvingas anmäla till polisen och Migrationsverket om de i jobbet kommer i kontakt med personer som vistas i landet utan tillstånd?

Det ska nu en ny utredning, tillsatt av regeringen, ta ställning till. Utredarna ska också föreslå om vissa yrkesgrupper ska undantas – och konsekvensen om man inte följer anmälningsplikten.

– Men vår uppgift är inte att ange barn utan att skydda dem. Vi har anmälningsplikt bara om vi misstänker att något barn far illa, säger Helena Åhlin, fackförbundet Sveriges Lärare i Helsingborg.

I klippet ovan hör du vad helsingborgspolitikerna Jan Björklund (S) och Christian Orsing (M) i Helsingborg säger om frågan.

Politikerna har delade uppfattningar

Lärarna och flera andra fackförbund har agerat och sagt nej till att deras medlemmar ska behöva anmäla någon. Liksom den politiska majoriteten i Region Skåne och kommunstyrelsen i Malmö.

Och nu också kommunstyrelsen i Ängelholm. På torsdagen sa en majoritet som består av S, L, C och V ja till att skriva till regeringen och kräva att kommunalt anställda undantas från anmälningsplikten.

M och SD gick emot men det räckte inte. KD avstod.

– Det är relevanta farhågor men det är bland annat just det som utredningen ska ta ställning till, säger Robin Holmberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Ängelholm.

Blev nej i Helsingborg

Skiljelinjen mellan partierna går inte nödvändigtvis mellan om det är okej eller inte att kommunanställda ska få anmälningsplikt – utan om man ska agera före eller efter utredningen.

Socialdemokrater i Helsingborg och Svalöv har alla lagt fram förslag i kommunstyrelsen om att följa Malmös och Ängelholms exempel.

Men de borgerliga styret i Helsingborg i samverkan med SD har sagt nej – de vill avvakta utredningens förslag innan de agerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.