Ska offentligt anställda som läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, lärare, bibliotekarier och socialsekreterare i framtiden tvingas anmäla till polisen och Migrationsverket om de i jobbet kommer i kontakt med personer som vistas i landet utan tillstånd?
Det ska nu en ny utredning, tillsatt av regeringen, ta ställning till. Utredarna ska också föreslå om vissa yrkesgrupper ska undantas – och konsekvensen om man inte följer anmälningsplikten.
– Men vår uppgift är inte att ange barn utan att skydda dem. Vi har anmälningsplikt bara om vi misstänker att något barn far illa, säger Helena Åhlin, fackförbundet Sveriges Lärare i Helsingborg.
I klippet ovan hör du vad helsingborgspolitikerna Jan Björklund (S) och Christian Orsing (M) i Helsingborg säger om frågan.
Politikerna har delade uppfattningar
Lärarna och flera andra fackförbund har agerat och sagt nej till att deras medlemmar ska behöva anmäla någon. Liksom den politiska majoriteten i Region Skåne och kommunstyrelsen i Malmö.
Och nu också kommunstyrelsen i Ängelholm. På torsdagen sa en majoritet som består av S, L, C och V ja till att skriva till regeringen och kräva att kommunalt anställda undantas från anmälningsplikten.
M och SD gick emot men det räckte inte. KD avstod.
– Det är relevanta farhågor men det är bland annat just det som utredningen ska ta ställning till, säger Robin Holmberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Ängelholm.
Blev nej i Helsingborg
Skiljelinjen mellan partierna går inte nödvändigtvis mellan om det är okej eller inte att kommunanställda ska få anmälningsplikt – utan om man ska agera före eller efter utredningen.
Socialdemokrater i Helsingborg och Svalöv har alla lagt fram förslag i kommunstyrelsen om att följa Malmös och Ängelholms exempel.
Men de borgerliga styret i Helsingborg i samverkan med SD har sagt nej – de vill avvakta utredningens förslag innan de agerar.