Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalerna i Malmö motsätter sig sina partikollegor i regeringen. Förslaget skulle vara förödande, säger kommunalrådet Roko Kursar (L).

Nej till anmälningsplikt i Malmö stad: ”Riskerar skapa angiverisamhälle”

Publicerad

Kommunledningen i Malmö är fast besluten. Anställda inom Malmö stad ska inte behöva anmäla papperslösa.

– Ett sånt här förslag borde ligga långt ute på historiens soptipp, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Tidigare i veckan rapporterade Ekot att Tidöpartierna tar sitt förlag om anmälningsplikt vidare. Nästa steg är att en statlig utredning ska ta reda på om det kan bli konsekvenser och vad de skulle innebära, om reglerna inte följs.

Malmö säger nej till regeringen

Kommunstyret i Malmö, S, L och MP, meddelade under veckan i ett brev till regeringen att man vill ha särskilda undantag för ”yrken som kräver särskilt förtroende mellan utförare och mottagare”, exempelvis bibliotekarier, skolpersonal, socialtjänstmedarbetare och vårdpersonal.

– Införandet av en anmälningsplikt riskerar att skada förtroende bland Malmö stads anställda, säger kommunalrådet Roko Kursar (L).

Det gör att liberaler i Malmö motsätter sig sina partivänner i regeringen gällande förslaget. Och enligt Roko Kursar (L) är det inte bara liberaler i Malmö som har visat ett missnöje mot förslaget.

– Det finns liberala företrädare och lokalpolitiker från hela landet som har kritiserat just detta. Ett sådant förslag riskerar att skapa ett angiverisamhälle.

Hör och se mer från L-toppen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.