• Viktigt meddelande:

  Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skattebetalarna slipper på det här sättet stå för de tio miljoner kronor som Region Dalarna riskerar att behöva betala, tycker Elin Norén (S). I klippet hör du vad Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten tycker om det. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Regionrådet om avtalet med Cambio om böter: ”Det här var en bättre lösning för skattebetalarna”

Uppdaterad
Publicerad

Om regionerna får sanktionsavgift för att ha ingått olagliga avtal när de köpte ett nytt journalsystem av företaget Cambio, kommer Cambio att betala böterna. En bra lösning för skattebetalarna, tycker Dalarnas regionstyrelseordförande Elin Norén (S).

– Jag tycker det är bättre om Region Dalarna inte behöver lägga ut tio miljoner på en sådan här kostnad, säger Elin Norén (S).

Men att skattebetalarna på det här sättet skulle få det bättre håller inte Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt med särskild inriktning mot offentlig upphandling, med om:

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

– Det är alltid skattebetalarna som får stå för kostnaden i slutändan. Om det här är en möjlighet för upphandlande myndigheter, att låta någon annan betala, så kan de strunta i lagstiftningen och anta en leverantör som inte är bäst och billigast. Och då blir det skattebetalarna som får betala, säger Andrea Sundstrand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter förklara turerna runt upphandlingen av det nya journalsystemet. Foto: SVT

REGIONERNA SOM INGÅR I SUSSA-SAMARBETET

”Sussa” står för ”Strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer”. Gruppen bildades i mitten av 1990-talet och samverkan ska leda till effektivare arbetssätt i vården och bidra till en god och jämlik vård.

De nio regionerna som ingår i Sussa är:

 • Blekinge
 • Dalarna
 • Gävleborg
 • Halland
 • Norrbotten
 • Sörmland
 • Västerbotten
 • Västernorrland
 • Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

Mer i ämnet