”För en del har det varit enda sättet att överleva”, Anna Forsberg grundare av REKO-ringen i Ludvika/Smedjebacken. Foto: Jessica Hansson

Reko-ringar räddningen för småföretagare under coronaåret

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har allt fler i Dalarna visat intresse för lokalproducerad mat. Det märks bland annat hos de olika Reko-ringarna, där konsumenter köper lokalproducerad mat direkt från producenter. Något som gjort att flera lokala producenter lyckats hålla igång sina verksamheter trots coronapendemin.

– Intresset av lokalproducerad mat har absolut expanderat i pandemins spår. Vi märker att fler har blivit intresserade kring hur maten blir till och var den kommer ifrån, säger Anna Forsberg som är grundare av Reko-ringen i Ludvika/Smedjebacken.

En reko-ring är ett samarbete mellan producenter och konsumenter utan några mellanhänder. Beställningar av matvaror sker digitalt med en viss upphämtningsplats med jämna mellanrum.

– När vi startade reko fick vi 2000 medlemmar i gruppen på bara en vecka. Nu är vi nästan 6000 medlemmar som är intresserade av att handla samtidigt som fler producenter ansluter sig allt eftersom,säger Anna Forsberg.

Räddat många företag

– Att fler är intresserade av lokalproducerad mat har gjort att fler småföretag lyckats hålla igång sina verksamheter trots pandemin. Nu hoppas vi att trenden fortsätter och försöker därför få fram fler samarbeten mellan producenterna.

Reko-ringar i Dalarna:

Borlänge/Falun

Hedemora

Ludvika/Smedjebacken

Avesta

Vansbro

Leksand/Rättvik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.