Denise Reuterström ska bli Leon Reuterström Foto: Bildbyrån

Reuterström: ”Jag har bara fått bra reaktioner och många kramar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter många år av funderingar om sin könstillhörighet har Denise Reuterström bytt namn till Leon och bestämt sig för att göra en könskorrigering. Därför lämnar han nu också Leksand och damhockeyn.

Det var efter säsongens sista match som Leon berättade för sina lagkamrater om han är transsexuell och nu lämnar hockeyn bakom sig.

– Jag fick bara bra reaktioner, många var väldigt glada för min skull och kom fram och kramade om mig och sa att jag fortfarande är samma person för dem. Det betyder jättemycket säger Leon Reuterström.

Hormonbehandling

Leon har utretts under flera år och har nu fått diagnosen transsexuell och kommer snart att påbörja en hormonbehandling för att göra en könskorrigering. Men frågan om könsidentitet har funnits mycket längre än så.

Han berättar att han redan som liten både sportat och lekt med killar och alltid klätt sig som en kille. Men att det var i puberteten som saker och ting började bli problematiska.

– Det blev väldigt jobbigt, kroppen utvecklades till någonting jag inte ville. För två, tre år sedan började jag fatta att det fanns en förklaring till det.

Flyttar hem

Bara 16 år gammal debuterade Reuterström i Leksandsmålet 2012. Efter sex säsonger är det alltså dags att ta adjö. Leon gör sina sista dagar som anställd på husfabriken i Insjön och flyttar hem till Uppsala där också flickvännen finns. Hur det blir med hockeyn i framtiden är det ingen som vet.

– Damhockeyn är ju ett avslutat kapitel efter hormonbehandlingen förstås, då tävlar man inte på lika villkor.

– Som målvakt har jag ju den fördelen att det är enklare att hänga med inom herrhockeyn än för en utespelare. Man ska aldrig säga aldrig, vi får väl se hur stort suget blir, resonerar Leon.

Könskorrigering – En process i två delar

Processen att ändra könstillhörighet består av två skilda delar, dels en medicinsk utredning och behandling, dels en juridisk ändring av könstillhörigheten, som innebär att folkbokföringen ändras.

Socialstyrelsens rättsliga råde prövar alla ansökningar samt lämnar tillstånd till könskorrigerande ingrepp i könsorganen och avlägsnande av könskörtlar (kastrering).

Lagen har setts över och flera av de krav som tidigare funnits för att rådet ska kunna fastställa att en sökande tillhör det andra könet har numera tagits bort. Det har gjort att rådets prövning förenklats.

Källa: Socialstyrelsen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.