Se hur skogsmyggen fångas i fällor

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen avslutades en biologisk myggkontroll och bekämpning av mygglarver på 4411 hektar i Dalälvsdeltat. Nu inventeras myggbeståndet i området.

– Myggen har haft ett bra år, säger experten.

– Skogsmyggen har haft ett bra år. Det var mycket snö, blev mycket vattenpölar och värmen gjorde att de fick en mycket snabb utveckling, säger Pernilla Wahlqvist vid Biologisk myggkontroll som nu inventerar myggbeståndet efter bekämpningen.

Rikligt med skogsmygg

I fällorna vid Sonnboviken och Jädersholmar konstaterade hon efter en överblick att det var riktigt gott om skogsmygg men inte så mycket översvämningsmygg, vilket tyder på att bekämpningen haft avsedd effekt. 

Myggplågan vid nedre Dalälven

En del markägare i just Avesta har sagt nej till bekämpningen vilket gör att fler översvämningsmygg överlever i Avesta.

Gäller hela landet

När det gäller skogsmyggen bedömer Pernilla Wahlqvist att den värsta perioden kommer att vara över om några veckor. I en stor del av övriga landet får man räkna med mycket skogsmygg i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet