Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är så uppskattat”, säger Jessika Johansson, chef på Malungs vårdhem, om vad boende tycker om de nya sakerna som kunnat köpas in för de testamenterade pengarna. Foto: Sofie Lind/SVT

Privatperson skänkte en miljon kronor till äldre i Malung – socialchefen: ”Aldrig varit med om det tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun har fått en miljon kronor i testamenterade pengar av en privatperson, vilket lett till att kommunen kunnat rusta upp äldreboenden med bland annat nya, anpassade möbler och robotdjur.

– Det är så uppskattat, säger Jessika Johansson, enhetschef på Malungs vårdhem.

Det var i höstas som pengarna var ett faktum. Personen har i sitt testamente skrivit att pengarna ska gå till ”främjande av vård och trivsel för pensionärer och sjuka på institutioner i Malungs socken”.

Kommunstyrelsen valde då att skjuta till en kvarts miljon för att kunna göra investeringar vid samtliga äldreboenden i kommunen.

– Kommunalrådet var på praktik på Malungs vårdhem och såg då att det fanns mycket slitna möbler – så där kom idéen om vad pengarna skulle gå till, förklarar socialchefen Marie Olsson.

Ovanlig gåva

Men att just få en miljon kronor tillhör något av de ovanliga, menar socialchefen.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Marie Olsson.

Se vad som köpts till äldreboenden i Malung-Sälen för pengarna i klippet ovan

För de testamenterade pengarna har Malung-Sälens kommun kunnat investera i hela nya matsalsmöbler och annat möblemang till vårdhemmet i Malung – likt det som syns på bilden. Foto: Sofie Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.